Visiˇ i seguretat vial  
       
    Es fan estudis i anàlisis sobre els accidents de tràfic per intentar disminuir-los fins eliminar-los, es parla de l’alcohol, el telèfon mòbil, distraccions del conductor, infraccions, tot això és cert, però no hem d’oblidar la visió, ja que el 90 % de les decisions i dels fets necesaris per la conducció d’un vehicle depenen del nostre sistema visual.

Hi ha molt automovilistes que quan venen a la consulta et comenten : "He anat a passar la revisió del carnet de conduir i m’han dit que no hi veig bé, m’he de fer una revisió visual , però si jo hi veig bé!!!!!!!!!!!", quan passem a fer les proves realment s’observa que te una deficiència visual.

En els estudis fets es veu que :
-    Un automovilista de cada tres hi podria veure millor i ho ignora.
-    Un de cada 20 hi veu molt malament i no ho sap (o no ho vol saber).

Crec són realitats a tenir presents per millorar la conducció i reduir els sinistres.

Tot seguit, exposem les principals proves visuals per obtenir el permís de conduir :

- Agudesa  visual. – S'ha d’aconseguir amb o sense vidres correctors una agudesa visual del 60% en el millor ull i el 50% en l’altre.
 Quan sigui necessari la utilització d’ulleres o lents de contacte, s’han de portar unes altres de recanvi, no pensant solament en la obligatorietat per la multa, sino perquè en cas de qualsevol incident en podem disposar d’unes altres.   

 Si la agudesa visual és inferior al 50% i superior al 10% en l’ull pitjor, passaràn la revisió cada cinc anys ( únicament pels permisos de les clases A1, A2, B1 i llicències de ciclomotor, ja que els permisos B2, C, D i E no admeten cap tipus d’adaptacions, restriccions i limitacions en persones, vehicles o de circulació ).
 Els afectats de visió monocular amb agudesa visual igual o més del 60 %, amb o sense vidres correctors, i més de 6 mesos d’evolució , ténen que portar miralls retrovisors als dos costats del vehicle i passar la revisió cada dos anys.
- Afaquies ( extracció del cristtal-lí ) –Pels titulars dels permisos A1, A2, B1 i llicències de ciclomotor, s’admeten afaquies inclús bilaterals ( en els dos ulls ) després de 6 mesos, sempre hi quan aconssegueixen els valors determinats per la agudesa i el camp visual. En els permisos B2, C1, C2, D i E, sols s’admeten les afaquies quan es tracta de revisions d’aquests permisos de conduir.
- També es mira el camp visual, el sentit lluminós i la motilitat ocular.

 
     
Alícia Vilanova i Gatius.
Òptica–optometrista.