Astigmatisme..  
   
En el nostre sistema visual podem tenir diferents anomalies que ens provoquen alteracions en la nostra visió, nosaltres ho identifiquem com error refractiu, aquestes poden ser : miòpia, hipermetròpia i astigmatisme.

Aquest cop analitzem l'astigmatisme.

Es l'error refractiu per el qual cada imatge visualitzada no genera únicament una imatge en la retina ( part de l'ull on es formen totes les imatges ) sino al menys dos, separades entre si una certa distància produïnt una visió borrosa i distorsionada.

Aquestes dos imatges la majoria de vegades venen provodades per una diferència en els radis de la còrnia ( primera capa de l'ull, transparent, situada en la part anterior de la pupila i l'iris ).

Quan l'astigmatisme no és massa elevat pot contrarrestar les dos imatges fent un sobreesforç acomodatiu per veure-hi bé provocant molèsties com mal de cap, picor d'ull, etc.

Quan la còrnia no presenta astigmatisme és esfèrica, en canvi la còrnia astigmata té una forma semblant a una pilota de rugby.

L'astigmatisme elevat és congénit : si els 2 pares en tenen, el nen l'heredarà amb total seguretat, i si és un dels pares el que té aquesta anomalia, el nen té el 50 % de possibilitats d'adquir-lo.

Normalment, va acompanyat de hipermotròpia o de miòpia.

També és interessant saber que si es corretgeix adequadament amb ulleres o lents de contacte no acostuma a evolucionar amb la edat.

Octubre de 2005.

 
Alícia Vilanova i Gatius.
Òptica–optometrista.