Efectes oculars de la radiació solar


Alícia Vilanova i Gatius
Òptica–optometrista

Febrer 2002

La radiació solar, des de la seva emisió fins que ens arriba a nosaltres passa per una serie de procesos, absorció, difusió i reflexió, que la modifiquen en intensitat i direcció, cada un d’aquests canvis depén de varies magnituds variables com la posició del sol, la latitud, longitud, alçada que estem en la terra, l’estat de l’atmosfera i de les diferents superfícies en que ens movem, per exemple:
- la gespa reflexa unn 3 % de la radiació que li arriba.
- La platja fins un 330 %
- La neu un 80 %.

Com més radiació reflexa, més ens hem de protegir.

A mesura que la radiació solar arriba a la atmòsfera, els gasos que hi ha en aquesta, van absorvint i dispersant la radiació. La radiació infrarroja (és la que crema ) s’atenua molt i la més importat que ens arriba a nosatres és la ultravioleta ( UV ).

Aquesta radiació UV té el perill de que no genera una resposta inmediata que avisi del mal, a diferència d’altres tipus com el infrarroig que provoca dolor i el visible es veu.

Quasi tota la radiació UV l’absorveix la còrnia ( primera capa i transparent de l’ull ), el cristal-lí absorveix les de menys energia i en la retina, en condicions normals, practicament no n’arriba.

Però, per exemple, quan una persona és operada de cataracta se li extreu el cristal-lí i si no se li posa una lent intraocular amb filtre UV ( avui en dia practicament sempre se’n posa ) tindrà molta menys protecció natural, li molestarà molt més el sol i la llum.

Aquestes capacitats d’absorció varien amb la edat, els nens, tenen tots els elements de l’ull molt transparents, per tant, absorveixen menys radiació i són més susceptibles de patir algún mal intraocular.

Generalment, fins a les 6-8 hores no es comencen a notar els símptomes d’una radiació excesiva en l’ull que poden ser : dolor, sensació de cos estrany, molesta molt la llum, llagrimeix, ulls molt vermells.

No obstant, cal recordar que la radiació solar també pot utilitzar-se, aplicada convenientment, en benefici dels pacients, per exemple, en el cas de la visió, els lasers excimers utilitzats per la Cirurgia Refractiva emeten en aquestes longituds d’ona.

I, també, sens dubte, la radiació solar, amb la convenient cura, constitueix una molt bona font d’energia i té bons efectes terapèutics pel cos humà.

Per tant, és important alhora de pendre el sol o fer diferents esports tenir bona cura del nostres ulls . Segons cada activitat serà convenient utilitzar un tipus de lent diferent:
- el color MARR&Oacutte;, és el destinat per esports amb un alt nivell de desllumbrament (esquí, pesca, vela), però fa variar els colors reals, el verd el fa més verd i matisa els colors més vius.
- El GRIS : éss un color neutre que permet una percepció real dels colors, un contrast natural, reduïnt la distorsió cromàtica. Es un bon color pel us general. Ideal per el golf, esports aquatics i platja.
- El VERD, proporcionna un nivell acceptable de contrast en condicions llumíniques baixes i redueix la tensió ocular en condicions llumíniques altes. Bo per us general.
- El ROSAT, millora eel contrast, dona més lluminositat al camp visual. Ideal per esquí i pesca.