Vitamines i visió


Alícia Vilanova i Gatius
Òptica–optometrista

Avui en dia sabem que les vitamines participen en el bon estat de les funcions nervioses, en el creixement, i de manera important en la funció ocular.

Les vitamines son molt necessàries per portar una vida saludable, el cos humà sols en pot produir una mínima part, per aquest motiu el organisme humà depèn de les vitamines que provenen dels aliments.

En aquest article, ens centrarem en els nostres ulls,els quals també necessiten cada dia vitamines, minerals i nutrients.

Vitamina A . Es troba en la retina, en els fotoreceptors, es necessita per poder veure els colors i distingir entre fosc i clar. Si manca aquesta vitamina pot provocar tenir poca llàgrima i la pell molt seca. El seu poder antioxidant pot prevenir la formació de cataracta ,superar infeccions bacterianes i repara cèl·lules danyades. En els aliments aquesta vitamina es troba en tots els productes lactis, en el rovell d’ou, pastanaga, carabassa, espinacs, enciam, rocolí, cols de Brusel·les, tomaquets, espàrrecs, meló, etc.

Vitamina C. Es troba en el humor aquós, un líquid molt important i necessari que es troba en el nostres ulls envoltant el cristal·lí. Aquesta vitamina també protegeix aquest cristal·lí, que es la lent natural que tenim en el nostre ull i s’ha de conservar transparent, la vitamina l’ajuda, quan perd aquesta propietat es quan es forma la cataracta. En els aliments aquesta vitamina la trobem en taronges, mandarines, vegetals verds, patates, etc.

Vitamina E. Es un antioxidant, es troba en dosis molt altes en la retina protegint les membranes cel·lulars. Disminueix el risc de patir degeneració macular (DMAE).

En els aliments la trobem en el broqui·li, espinacs, fruits secs, etc.

Vitamina B2. La seva manca pot provocar, fotofòbia, mala adaptació als canvis de llum (molesta molt la llum) Pot prevenir la cataracta MOLT IMPORTANT, si hi ha excés de vitamina B2 pot produir l’efecte contrari i empitjorar la situació de l’ull. La podem trobar en espinacs, col, ametlles, galldindi, porc, iogurt, llet desnatada i cereals.

Vitamina B12. Recupera i protegeix la còrnia, part anterior i transparent del nostre ull. La podem trobar en sardines, salmó cuit, cereals, carn de vedella, llet, ou sencer cru, formatge, iogurt, pollastre. Aquesta vitamina podem disposar-la en forma de col·liri per recuperar la còrnia en cas d’accident.

El zinc. Es un dels elements que hi ha mes present dins del nostre ull, per tant, és molt important tenir-ne suficient, apart que aquest element ajuda a desenvolupar millor la vitamina A. Si no hi ha suficient zinc pot ser que no distingim be entre la foscor i la claredat, encara que tinguem suficient vitamina A. Suficient zinc ajuda també a prevenir la degeneració macular (DMAE) i prevenir la aparició d’anèmia. El trobem en cereals integrals, pa integral, farina, pipes de carabassa, cacauets, nous, ametlles, avellanes, alls, ceba, bolets, mongetes, llenties, pèsols, cigrons, a la carn, ous i fetge.

Es fan molts estudis sobre la base de la alimentació i com afecta al sistema visual, sembla ser que una alimentació rica en antioxidants, especialment a base de FRUITES I VERDURES, pot evitar la disminució de la transparència del cristal·lí, la lent visual de l’ull, i d’aquesta manera disminuir la cataracta.

I, dietes amb suplements de soja, semblen ser eficaces per retractar la retinopatia diabètica.

També s’han fet estudis sobre el benefici del vi negre –amb moderació, és clar- i el retràs en l'aparició de la DMAE (degeneració de la màcula, en la retina, que es produeix a partir dels 55-60 anys).